Alan sorumluları: Emrah Göker, Oya Gül, Esra Hüseyinoğlu


Marie Skłodowska-Curie Aksiyonları (MSCA) alanı, Ufuk Avrupa programının (ERC ile birlikte) “Mükemmel Bilim” başlığında bir dizi çağrı programından oluşuyor. Bu programlardan biri olan “MSCA Doktora Sonrası Bursları” çağrısı, bir önceki Çalışma Programı Ufuk 2020 (2014-2020) altında “MSCA Bireysel Burslar” adıyla mevcuttu. Ufuk 2020’de Koç Üniversitesi, bu çağrılarda 19 fonlanan bursiyeri ile Türkiye’nin en başarılı üniversitesi olarak öne çıktı.

MSCA Doktora Sonrası Bursları 2021 çağrısında 2 bursiyer, 2022 çağrısında 1 bursiyer KU evsahipliğinde desteklendi.

MSCA Doktora Sonrası Bursları programının amacı, doktora derecesi olan, yaratıcı ve yenilikçi araştırmacıların hareketliliğini desteklemek ve onların yeni araştırma becerileri kazanmalarını ve böylece mesleki gelişimlerini sağlamak.  Ufuk Avrupa altında programın en temel yeniliği, kariyerinin başındaki araştırmacılara uygun olması: 2023 çağrısı için, 13 Eylül 2023 başvuru teslim tarihinden önceki 8 yıl içinde doktorasını almış araştırmacılar başvurabiliyorlar. 

Sponsorlu Araştırmalar Ofisi (SRO) olarak, bursiyer adaylarını ve süpervizörleri bir araya getirmek, aday başvurularını güçlendirmek için destekler veriyoruz.

Hazırlanan başvurulara danışman kurum veya kişilerden değerlendirme desteği almak için TÜBİTAK’ın finansal destek programını inceleyin, desteğe başvurular 28 Temmuz 2023 tarihine kadar açık. Burs programıyla ilgili detaylı TÜBİTAK sayfasına da buradan ulaşabilir, sorularınız olursa Ulusal İrtibat Noktaları Tuğba Arslan Kantarcıoğlu ve Şeyma Sayımlar ile iletişime geçebilirsiniz.

Burs Tipleri

  • Avrupa Doktora Sonrası Bursları: Herhangi bir ülke yurttaşı bursiyerler Avrupa dışından bir Avrupa alanı ülkesine (Türkiye dahil) veya Avrupa içinde bir ülkeden diğerine (Türkiye dahil) dolaşabilirler. Proje süresi 12-24 ay arası. Hareketlilik kuralı: Başvuru sahibinin, evsahibi kurumun ülkesinde başvuru teslim tarihinden önceki 36 ay içinde 12 aydan daha az yaşamış olması gerekiyor.
  • Küresel Doktora Sonrası Bursları: Avrupa ülkesi yurttaşları (Türkiye dahil) veya Avrupa alanında en az 5 yıl yaşamış araştırmacılar, Avrupa dışında bir ülke kurumunda araştırma yapmak üzere dolaşabilirler. Projenin 12-24 ayı Avrupa dışındaki ülkede, zorunlu dönüş safhası olarak 12 ayı evsahibi Avrupa ülkesi kurumunda yürütülmek zorunda. Hareketlilik kuralı: Başvuru sahibinin, gideceği Avrupa dışındaki ülkede başvuru teslim tarihinden önceki 36 ay içinde 12 aydan daha az yaşamış olması gerekiyor.

Burs süreleri, proje sonunda akademik olmayan bir kurumda çalışma yapılacak olursa 6 ay  daha uzatılabiliyor.

2023 Çağrısı ve Dokümanlar

MSCA Doktora Sonrası Bursları 2023 çağrısı, 13 Eylül 2023‘de kapanacak. Destek belgeleri ve genel tanıtım için buraya, elektronik başvuruyu başlatabileceğiniz resmi çağrı sayfası için buraya tıklayın.

Çağrı kurallarını incelemeye, “Başvurucu Rehberi” ile başlamanızı öneririz.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi bir süpervizörle eşleştiğinizde bizimle temasa geçerseniz (sro@ku.edu.tr) SRO’ya özel belge ve destek paketini sizinle paylaşabiliriz.

Süpervizör Bulmak

MSCA Doktora Sonrası Bursları başvurusunu Koç Üniversitesi evsahipliğinde yapmak isteyen Türkiye dışından gelecek araştırmacıların, konuları ile eşleşen bir öğretim üyemizle işbirliği içinde başvuru hazırlamaları gerekiyor. Eşleştirme konusunda sro@ku.edu.tr üzerinden destek veriyoruz. Bu sayfadaki ilanlar bölümünden de başvurucu davet eden grupları inceleyebilirsiniz.

Küresel Doktora Sonrası Bursları kategorisinde yapılacak başvurularda hem Koç Üniversitesi içinde, hem de gidilecek Avrupa dışı ülke kurumunda süpervizör belirlemek zorunlu.

Grubunuza Araştırmacı Çekmek

Koç Üniversitesi öğretim üyelerimiz, yönettikleri grup, altyapı, merkez veya laboratuvar çatısında işbirliği yapmak istedikleri bir doktora sonrası araştırmacı arayışında olduklarında, EURAXESS ve https://jobs.ku.edu.tr/ platformlarımızdan ilan vermek üzere bizimle iletişime geçebilirler (sro@ku.edu.tr).

Sizinle bağlantıya geçen ve desteklemek istediğiniz adayları bizimle tanıştırdığınızda kendileriyle iletişime geçiyor ve başvurularında yardımcı oluyoruz.

Avrupa Doktora Sonrası Bursu Başvuru Davetleri

Koç Üniversitesi araştırma birimleri arasında aktif olarak MSCA Avrupa Doktora Sonrası Bursu başvurusuna araştırmacı davet eden grupların ilanlarını bu bölümde derleyeceğiz.

SRO Destekleri

SRO olarak, MSCA Doktora Sonrası Bursları başvurusu geliştirecek adaylara şu hizmetleri sunuyoruz:

  • Türkiye dışından Koç Üniversitesi evsahipliğinde yapılacak bir Avrupa Doktora Sonrası Bursları başvurusunda ilgili araştırmacının hangi araştırma altyapımızla eşleşebileceği konusunda arayüz oluyoruz.
  • Resmi ve resmi olmayan rehber dokümanlar, kurum içi başvurularının analizi ve çeşitli sunumları içeren çağrı belge arşivimizi paylaşıyoruz.
  • Başvuru metnini güçlendirici olabilecek, Koç Üniversitesi olanaklarıyla ilgili destek metinleri öneriyor, arzu ederseniz başvuru formu taslaklarınıza geri bildirim veriyoruz.
  • Elektronik başvuruyu çevrimiçi görüşmelerle başvuru sahibi araştırmacıyla birlikte düzenliyoruz.

Bu sayfanın başında bağlantı bilgilerini verdiğimiz alan sorumlularımızla veya sro@ku.edu.tr üzerinden bizimle temasa geçebilirsiniz.