TÜBİTAK

  • TÜBİTAK ile ilgili işlem yapabilmek için ilk yapmam gereken nedir?

ARBİS kaydı oluşturulmasıdır: https://arbis.tubitak.gov.tr/

  • TÜBİTAK ARBİS ile ilgili sorun yaşadığımda ne yapmam gerekir?

arbis@tubitak.gov.tr adresine mail atabilirsiniz.

  • Proje başvuru sırasında bütçe ve gerekçesi formuna Proje Teşvik İkramiyesi (PTI) ve Kurum Hissesi yazılıyor mu?

Ulusal başvurularda gerekmiyor çünkü sözleşme aşamasında TÜBİTAK PTI ve kurum hissesi oranını kendi hesaplayıp belirliyor. Bununla birlikte, Uluslararası bazı başvurularda sembolik olarak PTI ve kurum hissesinin formda yazan kurallara göre doldurulması bekleniyor.

  • Kota nedir? Nasıl hesaplanır?

TÜBİTAK ARDEB Projelerinde görev alabilme limitleridir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • Güncel burs limitleri nelerdir?

Açıklama için tıklayın.

  • Daha önce aynı veya bezer proje konusu ile başvuru yaptıysam ne yapmalıyım?

Proje başvuru sistemindeki adımları takip ederek gerekli seçimleri yapabilirsiniz.

  • Proje başvurumu, başvuru sistemi üzerinden nasıl yapabilirim?

Başvuru sisteminin nasıl kullanıldığı ile ilgili detaylı bilgiye TÜBİTAK Başvuru Kılavuzu üzerinden ulaşabilirsiniz.

  • Elektronik imzamı nasıl alabilirim?

Koç Üniversitesi elektronik imzalar için TÜRKTRUST Firması ile anlaşma halindedir. Fakat elektronik imza yasal ve bireysel olduğu için tüm işlemlerin tarafınızca bireysel başvuru ile yapılması gerekmektedir. Daha detaylı bilgi için 0850 222 4446 numarasından çağrı merkezini arayabilirsiniz.

E-imzanızı ilk defa çıkarmak veya yenilemek için iki yöntem bulunmaktadır.

Online Ekspres İmza Başvurusu: Ekspres imza başvuruları online bir şekilde şu adresten yapılabilmektedir. Başvuru talebinizi ilettikten sonra TÜRKTRUST sizinle iletişime geçerek yapılacak işlemler hakkında bilgilendirme yapacaktır. Ekspres imza başvurusu için fiziki olarak ofise gitmeniz gerekmemektedir. İmza hazır olduğunda adresinize teslim yapılacaktır. Bu hizmet için 99TL ayrı bir ücretlendirme yapılmaktadır.

Ofislerden İmza Başvurusu: TÜRKTRUST ofislerinden bir tanesine giderek bireysel olarak e-imza başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer e-imzanızı yenilemek istiyorsanız eski kartınızı da yanınızda götürmeniz gerekecektir. Aynı zamanda kimliğinizin aslını ve ödeme yaptığınızı gösteren dekontu da yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

İSTKA

  • İSTKA temel araştırma destekliyor mu?

Hayır. İSTKA programlarında proje başvuruları, İstanbul’a sosyal ve ekonomik katkı verebilecek. çözümler üretebilecek uygulamalar çerçevesinde değerlendiriliyor. Diğer yandan, çağrı isterlerine uygun bir araştırma altyapısı kurmak ve İstanbul’daki paydaşların kullanımına açmak, böylelikle bir yandan da akademik araştırma ihtiyaçlarını da karşılamak mümkün olabiliyor. Önerilen çalışmanın, çözüm çıktılarına hizmet edecek araştırma yapma, veri oluşturma unsurları da desteklenebiliyor.

  • İSTKA başvurularını elektronik ortamda mı yapıyoruz? 

Başvurular KAYS adı verilen sistemde, yürütücünün e-devlet şifresiyle giriş yaparak başlatılır. Başvuru sahibi kurum/fakülte/merkez de arayüzde tanımlanıyor. SRO ve TTO birimleri, başvurunun bütçe girişleri ve diğer idari bilgilerinin derlenmesinde size destek verecek, bizleri zamanında bilgilendirmeyi lütfen unutmayın. KAYS sisteminden başvuruyu teslim ettikten sonra çoğunlukla ıslak imzalı belgelerin postalanması talep edilmez.

  • İSTKA programlarına gönderilecek başvuru sayısında sınır var mı? Ya fonlanacak proje sayısında?

Limitler farklı Mali Destek Programı çağrılarında değişebilmekle beraber,  fakülte, merkez, Rektörlük vb. birimler olarak Koç Üniversitesi’nden bir programa gidebilecek başvuruların sayısında her zaman bir sınır var. 2021 çağrılarında örneğin, bir programa en çok 3 başvuru gidebiliyor, en çok 2 tanesi destek alabiliyordu.

  • Fikrimin İSTKA desteğine uygunluğu konusunu nasıl değerlendirebiliriz?

Öncelikle SRO olarak bir ilk görüşme yapalım. Açık İSTKA çağrıları varsa, beraber uygunluğu değerlendirelim. İSTKA destek personeli de, fikirlerin uygunluğu konusunda her zaman geri bildirim vermeye açık oluyor. Kendileriyle toplantı da ayarlayabiliriz. Eğer 2022 Fizibilite Destek Programı ile ilgileniyorsanız, zaten ilk yapmamız gereken, fikrinizin uygunluğunu İSTKA’dan randevu isteyerek onlarla birlikte değerlendirmek.

TÜSEB

TÜSEB sayfasındaki SSS için tıklayın.

  • TÜSEB sisteminde, TÜBİTAK’takine benzer bir yürütücülük veya araştırmacılık kotası var mı?

TÜSEB çağrılarından desteklenen projelerde yürütücü veya araştırmacı rolü için proje sayısı sınırı bulunmuyor. PTİ ödeme sınırı var, en çok iki projedeki rol üzerinden PTİ ödemesi alabilirsiniz, ama ikiden fazla projede rolünüz olabilir.